Op welke manier kan je thuis een cursus volgen?

Als je jezelf hebt voorgenomen om je thuis in een onderwerp te verdiepen dan kan je dat op verschillende manieren aanpakken. Er zijn verschillende vormen waarin een cursus wordt gegeven waarbij de ene vorm goedkoper is dan de andere.

Een boek

Het is het makkelijkst en het goedkoopst om een informatief boek aan te schaffen. In boeken staat veel informatie die je in je eigen tempo tot je kan nemen. De kosten zijn laag. Een boek kost maximaal een paar tientjes en verder heb je pen en papier nodig om aantekeningen te maken.

Video en geluid

Veel cursussen die online worden aangeboden, gaan een stap verder. Deze bestaan vaak uit een boek of digitaal e-book, maar geven daarnaast aanvullend materiaal in de vorm van filmpjes en geluidsbestanden. Dit gebeurde voorheen via cd’s en dvd’s, maar tegenwoordig wordt het meestal online aangeboden. Met video en geluid kan sommige informatie beter worden overgedragen dan met een statisch boek. Bovendien is het goed voor de afwisseling en leuker om de cursus te volgen. Voor de aanbieder van de cursus kost het meer tijd en moeite om dit materiaal te maken. Dat maakt dat cursussen met video en geluid doorgaans duurder zijn.

Interactie met een cursusleider

Het nadeel van een thuiscursus is het ontbreken van een cursusleider aan wie je vragen kan stellen. Als oplossing bieden sommige cursussen hulp op afstand. Als je vragen hebt, kan je die per mail stellen. Soms zijn er vaste momenten waarop iemand beschikbaar is via een chatsessie. Dat kan ideaal zijn als je vast komt te zitten in lastige leerstof. Iemand die je op afstand kan ondersteunen, kan helpen voorkomen dat je de cursus vroegtijdig moet afbreken.

Toetsing

De meest uitgebreide vorm waarin je een cursus kan volgen, bevat een bepaalde manier van toetsing. Aan het eind van de cursus doe je een examen. Soms kan dat thuis, maar meestal vindt dit plaats bij de organisatie die de cursus geeft. Je krijgt een officieel diploma als je succesvol slaagt voor het examen. Het is een bewijs waarmee je kan aantonen dat je de materie goed beheerst. Dit is wel de meest dure manier om een cursus te volgen. De organisatie moet immers best veel regelen om het op deze manier te kunnen aanbieden. Soms moeten organisaties gecertificeerd zijn om diploma’s uit te mogen geven. Ook dat brengt investeringen met zich mee die terug verdiend moeten worden.

vormen waarin een cursus wordt gegeven

Er zijn dus verschillende manieren waarop je een cursus kan volgen. Welke manier het best bij jou past, is afhankelijk van je wensen en van het budget. Ook het onderwerp kan bepalend zijn. Voor een muziekcursus is het bijvoorbeeld handiger wanneer de lesstof met videomateriaal wordt ondersteund. Als je verwacht dat het moeilijk gaat worden, is het misschien beter om te kiezen voor een cursus waarbij het mogelijk is om vragen te stellen. En als je er beroepsmatig iets mee gaat doen, dan is het aan te raden om te kiezen voor een cursus met toetsing. Met een diploma kan je immers een werkgever laten zien dat je de materie beheerst.

Bedenk goed van tevoren wat voor jou de beste vorm is. Het is jammer als je halverwege moet stoppen, omdat je voor een te lichte vorm hebt gekozen. Aan de andere kant hoeft een cursus niet duur te zijn. Met een beperkt budget kan je prima een informatief boek kopen waar je veel van zal leren. Kijk hier voor een divers aanbod van cursussen die je thuis kan volgen.