Tips om thuis een cursus te volgen

  • Doe iets wat je leuk vindt. Het is heel lastig om de motivatie te vinden voor iets wat je eigenlijk niet leuk vindt. Zoek daarom een cursus die bij je past. Niet omdat je vindt dat je het moet doen, maar omdat je er plezier aan gaat beleven.
  • Zorg voor een goede studeerplek waar je goed kan concentreren. Als je thuis teveel afleiding hebt, ga dan op zoek naar een geschikte plek buitenshuis. Bijvoorbeeld in de openbare bibliotheek of bij mooi weer, ergens in het park.
  • Houd de juiste spullen bij de hand. Pak altijd een pen en papier om aantekeningen te maken. Eventueel een potlood om stukken tekst te onderstrepen. Bij online cursussen horen vaak filmpjes of geluidfragmenten. In dat geval is het verstandig een goede laptop te gebruiken of een tablet. Voor geluid kan je ook je telefoon gebruiken, maar vanwege het kleine beeld, is dit minder geschikt voor filmpjes. Uiteraard moet je een goede internetverbinding hebben. Niets is vervelender als je steeds moet wachten tot filmpjes zijn ingeladen.
  • Probeer een ritme aan te houden waarin je wekelijks een bepaald aantal uur vrijmaakt om te studeren. Hierdoor blijf je in een bepaalde flow. Veel online cursussen zijn al opgedeeld in blokken die je wekelijks kunt aanhouden. Als dat niet zo is, deel dan zelf je cursus materiaal in blokken en maak een planning, zodat je ergens naar toe kan werken en je weet wanneer je klaar bent.
  • Stel jezelf doelen. Zorg dat je wekelijks de planning van de cursus aanhoudt of maak zelf een planning (zie: de vorige tip). Als je op vakantie gaat, houd daar van tevoren rekening mee, zodat je niet achter raakt op schema. Als je het lastig vind om elke week je doel te halen, beloon jezelf dan met iets kleins wanneer je klaar bent voor die week.
  • Wees niet te ambitieus. Probeer niet jezelf het cursusmateriaal in één keer eigen te maken. Als je hersenen teveel informatie in één keer moeten verwerken, blijft het vaak niet hangen. Gun jezelf daarom regelmatig een pauze en doe niet meer voor die week dan het schema aangeeft.
  • Schrijf een samenvatting voor jezelf. Dat is later handig te gebruiken als naslagwerk. Bovendien is bewezen dat mensen beter informatie onthouden als ze het opschrijven. Het schrijven van een samenvatting verdient dus de voorkeur boven het onderstrepen van teksten in een boek.
  • Begin steeds elke sessie met een korte herhaling van wat je de vorige keer hebt gedaan. Daardoor ben je weer snel op weg en zit je weer in de materie. Juist hiervoor kan je goed de samenvatting gebruiken die je zelf maakt. (zie: vorige tip).
  • Breng anderen in je omgeving op de hoogte. Laat ze weten dat je een cursus gaat volgen en dat je een paar uur in de week moet concentreren. Misschien kunnen ze je helpen, bijvoorbeeld bij het maken van een planning of door je af en toe te overhoren.